Ostlänken är en ny dubbelspårig järnväg på 16 mil mellan Järna och Linköping som ska möjliggöra fler och snabbare tåg, mer hållbara transporter och tryggare resor. Ostlänken-programmet består av flera delprojekt där planering och projektering inför byggnationen pågår för att kunna öppna upp för trafik år 2035.
Vi på SYSTRA är delaktiga i tre av uppdragen kring Ostlänken;
- Systemhandling OLP3 Nyköping Skavsta-Stavsjö (Joint Venture tillsammans med COWI)
- Bygghandling OKL4200 Kolmårdsentreprenaden (underkonsult till COWI)
- Systemhandling OLP1.2 Linköping station (tillsammans med Ramboll)
Uppdraget i OLP3 avser en systemhandling med järnvägsplan och MKB, det vill säga miljökonsekvensbeskrivning. Projektet har pågått sedan 2014 med flera tilläggsuppdrag längs vägen. Kolmårdsentreprenaden avser en bygghandling för 15 km helt ny stambana som omfattar en järnväg för 250 km/h med en 8 km lång tunnel – Sveriges näst längsta järnvägstunnel.
Systemhandling Linköping ämnar ta fram en järnvägsplan för det nya stationsområdet i staden. Vidare har Trafikverket fått särskilda utredningsuppdrag från regeringen för att bland annat identifiera och vidta kostnadsreducerande åtgärder i genomförandet av Ostlänken. Även inom denna del är SYSTRA aktivt.
Expertis inom järnvägssektorn
Sven Assarsson har över 15 års erfarenhet inom branschen som järnvägsingenjör. Sedan 2018 är han bland annat projekteringsledare hos oss på SYSTRA. Han är även en av medarbetarna i vårt team kring OLP3 och Kolmårdenprojektet.
– I min roll som blockledare BEST-K och tunnelinstallationer arbetar jag med flera projekt parallellt som spindeln i nätet och genomför olika typer av järnvägstekniska utredningar. Det är en viktig roll som innebär att samordna projekten och förse våra tekniskt ansvariga med den information de behöver. Vi diskuterar lösningar och ger vägledning. När det gäller Ostlänken är det ett omfattande multidisciplinärt projekt som bidrar till Sveriges framtida infrastruktur.
Hans huvuduppdrag på SYSTRA avser främst utredning och utveckling av moderna järnvägar där han har sin expertis. Ostlänken och liknande järnvägar såsom Hässleholm-Lund och Göteborg-Borås skiljer sig från vanliga järnvägar då dessa innebär helt nya spår och nya dragningar. Syftet är förstärka transportkapaciteten inom och mellan regionerna och bidra till ett hållbart resealternativ med kortare restider tack vare högre hastigheter, fler spår och robustare järnvägsanläggning.
– Konceptet med moderna järnvägar kan vidareutvecklas genom att låta de bli en integrerad del av det vanliga nätet för att skapa fler trafikeringsmöjligheter. Med fler stationer och förbindelser med den vanliga banan går det att trafikera mellan många fler orter och ha fler stopp utan att märkbart påverka trafik över längre distanser. Det är alltså inte helt nödvändigt att bygga den nya järnvägen som ett separat järnvägssystem.
Fördelarna med nya moderna järnvägar
- De byggs med ny teknik
- De är mer robusta och hållbara över tid
- De medför kortare restider
- De medför ett stabilt trafiksystem för såväl person- som godstrafik
Under 2023 meddelade regeringen att utbyggnaden av en sammanhängande ny stambana för höghastighetståg inte ska implementeras. Det återstår att se hur utvecklingen ter sig, tills vidare har vi som mål att bidra till utbyggnaden av den svenska järnvägen på bästa möjliga sätt.