En chansning som blev ett karriärkliv
– Jag hade hört gott om SYSTRA under studietiden, så även om det inte fanns en utlyst praktikplats, tänkte jag att det var värt att skicka en spontanansökan. Efter praktiken sökte jag en anställning och fick positivt besked. För mig kändes det som en “triss-vinst” då arbetsuppgifterna i min mening består av en trio av de mest intressanta områdena; Säkerhet, Riskhantering och Signal, berättar Harald.
I SRS-gruppen arbetar man med säkerhetsstyrning, godkännandeprocesser, produktcertifiering och systemanalys – ofta kopplat till järnvägens signalsystem och tekniska infrastruktur. Enligt Harald vilar arbetet på två grundpelare: regelverk och analys.
– Regelverk som behöver efterlevas i form av olika standarder, specifikationer, lagar och förordningar osv. Analys i form av överensstämmelse av huruvida signalsystemprodukter, som till exempel ERTMS-ombordutrustning, uppfyller regelverken samt upptäcka och tolka eventuella avvikelser som kan ha en säkerhetspåverkan på den färdiga systemprodukten.
Vidare berättar han om arbetet.
– Det slutgiltiga målet är att avgöra huruvida en produkt är tillräckligt säker för att tas i bruk på järnvägen. Jag insåg hur mycket arbete som ligger bakom att godkänna ett system eller en produkt för användning. Det handlar inte bara om teknik, utan också om att förstå standarder, identifiera risker och se till att säkerheten är robust hela vägen. Du behöver förstå lagar och föreskrifter – och samtidigt ha ett analytiskt sinne för att tolka hur de tillämpas i praktiken. Det är den kombinationen som gör jobbet så spännande.
Ett prestigelöst team med hög kompetens
Idag arbetar Harald både i den ackrediterade verksamheten via Scandinavian Rail & Verification (SRV), och som handläggare inom säkerhetsstyrning och godkännandeprocessen (GOP). Rollen innebär att han är inblandad i allt från uppgradering av signalsystem till granskning av ERTMS-utrustning i lokomotiv.
– Vi jobbar i projekt som gör skillnad och vi gör det tillsammans. Det som verkligen gör SRS-gruppen speciell är att det inte finns någon tävlan. Alla är hjälpsamma, och oavsett om du är ny eller erfaren blir du lyssnad på. Kollegorna i SRS-gruppen är oerhört kompetenta och tillhör i vissa fall toppskiktet i Sverige inom sitt område.
Det goda samarbetet sträcker sig även utanför den egna gruppen.
– Vi är ofta en länk mellan olika delar av SYSTRA, särskilt i projekt där godkännandeprocesser eller säkerhetsstyrning krävs. Det gör att man snabbt får en helhetsbild och lär känna många kollegor från andra delar av organisationen.
Från lärling till mentor
Eftersom Harald själv fick mycket stöd under sin första tid, är det naturligt för honom att nu ge tillbaka.
– Jag ser det som ett privilegium att få introducera och handleda nya kollegor. Det är både ett ansvar och en möjlighet att själv utvecklas. Genom att förklara för andra får man också syn på sitt eget kunnande och kan vässa det ytterligare.
En framtidsbransch där säkerhet står i centrum
Säkerhet, riskhantering och signal är områden i ständig utveckling. Nya tekniker som ERTMS, ökade hastighetskrav och komplexa upphandlingsprocesser gör att efterfrågan på specialistkompetens växer – både nationellt och internationellt.
– Vi står inför en spännande framtid. Vår grupp sitter mitt i händelsernas centrum och det finns en enorm potential att utvecklas. Det är ett arbete som kräver ansvar, men som också ger väldigt mycket tillbaka. Våra ackrediterade tjänster skapar en unik möjlighet att arbeta med produktcertifieringar, där vi granskar och utfärdar certifikat ur ett säkerhetsperspektiv. Detta är en efterfrågad tjänst som gör oss till en betydande aktör både nationellt och internationellt.
Några av våra pågående projekt
♦️ Konsultuppdrag inom Säkerhet, Riskhantering & Signal (SRS):
- Upphandling av fordon: Stöd till tågägare vid upphandling av nya tåg, med fokus på säkerhetsrelaterade frågor
♦️ Säkerhetsstyrning & Godkännandeprocessen:
- STH 160 Åstorp – Hässleholm: Teknisk säkerhetsstyrning för projekt som höjer största tillåtna hastighet till 160 km/h
- ALEX anläggning i Gottne: Byte av vägskyddsanläggning till XELA-modell, där vi ansvarar för säkerhetsstyrning och godkännande
♦️ Ackrediterade uppdrag via Scandinavian Rail & Verification (SRV):
- ERTMS E2 Malmbanan: Uppgradering av signalanläggningen – vi agerar som AsBo och NoBo
- ETCS On-board (flera tågägare): Modernisering av ATP-system i lok – vi agerar som AsBo, NoBo och DeBo
Kort om Haralds roll idag
♦️ Konsult inom Säkerhet, Riskhantering & Signal (SRS)
♦️ Arbetar i både ackrediterad verksamhet (AsBo, NoBo, DeBo) och interna säkerhetsprojekt
♦️ Specialist på godkännandeprocesser och teknisk säkerhetsstyrning
♦️ Engagerad handledare och mentor för nya kollegor