Petra har drygt 15 års erfarenhet av hållbarhetsarbete och i bagaget har hon en licentiatexamen inom hållbara marksaneringar. Under sina 12 år på entreprenörsidan fokuserade hon på hur det går att minimera den negativa påverkan som blir i byggandet och istället maximera nyttan med det som ska byggas. Sedan hon började hos oss på SYSTRA i början av 2023 har hon påbörjat implementeringen av ett betydelsefullt arbete.
– Hållbarhet innebär att försöka skapa ett samhälle idag som är bra för oss att leva i, utan att minska på kommande generationers förutsättningar att ha ett lika bra liv som vi har. Det utgår vi från i vårt dagliga arbete på SYSTRA inom företaget i stort och respektive projekt.
SYSTRAs tre aspekter på hållbarhet
♦️ Vårt miljöansvar att via våra projekt svara på de utmaningar som klimatkrisen och bevarandet av biologisk mångfald innebär,
♦️ Vårt samhälleliga ansvar att följa våra kunder och befolkningar mot hållbar mobilitet,
♦️ Vårt sociala ansvar som en engagerad och ansvarsfull arbetsgivare.
– Det handlar om att lyfta hållbarhetsfrågan så att den blir mer än att bara följa lagar. Medvetenheten i samhället ökar hela tiden och idag är det en hållbarhetsindustri med ett sug efter att kunna göra rätt. Det avspeglar sig i allt; från förfrågningar vi får in till utvecklingen inom projekten.
SYSTRAs ramverk inom hållbarhet
Petra berättar om hur företaget arbetar med hållbarhetsfrågor utifrån regelverk och rapporteringskrav med fokus på alla tre delar. För att uppnå ett djupare arbete inom projekten har koncernen formulerat ett ramverk, något som uppskattas av våra medarbetare som månar om att arbeta hållbart i projekten.
– Vi har ett globalt ramverk för hållbar projektering och hållbart byggande, det utmärker SYSTRA och är något jag är extra glad över. Det är ett ramverk som omfattar alla delar av hållbarhet, med tyngd på de sociala och miljömässiga aspekterna, och det bygger på ett antal certifieringssystem som finns för hållbarhet i anläggningsprojekt.
Hållbarhet under projektets hela livscykel
I projekten strävar SYSTRA efter att utveckla och främja hållbarhet under ett projekts hela livscykel samt stödja kunden i sin hållbarhetsresa. Genom optimering av de tekniska lösningarna kan vi minska vårt negativa miljömässiga avtryck. Uppsala spårvägar är ett projekt där Petra är hållbarhetsstöd till beställaren, regionen och kommunen för byggnationen av spårvägen.
– SYSTRA har ett omfattande uppdrag som beställarstöd i projektet. Jag och mitt team har tagit fram ett hållbarhetsprogram för byggnationen som ligger med i förfrågningsunderlagen till flera av delprojekten. Det gäller vid såväl byggnationen av depån som när spårvägen ska byggas. Vi har också kravställt en hållbarhetsansvarig för byggandet av spårvägen, vilket innebär att jag har intervjuat och utvärderat anbudsgivare.
Vidare beskriver hon omfattningen ur hållbarhetsperspektivet;
– Jag är extra stolt över det här projektet för att vi lyckades åstadkomma något större än det som var tänkt från början. Mitt uppdrag handlade först om klimatuppföljning men genom diskussioner med kommunen och regionen lyckades vi göra det till en hållbarhetsfråga. Det gjorde att vi kunde ta in fler aspekter redan i projekteringen, såsom tillgänglighet, koppling till gestaltningsprogrammet, brottsförebyggande arbete och suicidprevention. Vårt hållbarhetsprogram används som en checklista för att säkerställa att överenskomna delar genomförs på ett transparent, tydligt och strukturerat sätt. Vårt ramverk ligger till grund för det lyckade resultatet.