03 juni 2024
Samtliga affärsområden inom SYSTRA samverkar för att kunna kombinera transporter som bidrar till effektivisering av trafik och logistik. Lennart Hammarbäck är en av våra specialister inom samhällsutveckling med inriktning på transportsystem. Genom den här artikeln ger han oss inblick i tidiga skeden och exempel på externa logistiksystem.

Tidiga skeden inom samhällsbyggnad

Vi på SYSTRA har över 10 000 medarbetare över hela världen, varav drygt 700 i Sverige. Vi samarbetar över affärsområden med olika specialistkompetenser för att kunna erbjuda våra uppdragsgivare en helhetslösning. SYSTRA globalt exempelvis delaktiga i över hälften av världens höghastighetsprojekt och tunnelbaneprojekt. Lennart ingår i teamet ”Tidiga skeden” som seniorkonsult och en del av hans arbete går ut på att omsätta kundens önskemål och kanalisera dessa till rätt kompetenser inom SYSTRA. Han har stor nytta av sin bakgrund som marknadsekonom med bred logistikinriktning. Han har arbetat med externa logistiksystem med bakgrund inom handelshus, shipping och IT och sedan 80-talet byggt upp ett gediget nätverk och en omfattande kunskapsbank. Teamet ”Tidiga skeden” skapar ett helhetsperspektiv kring etableringsfrågor på uppdrag av kunder såsom Trafikverket, regioner, kommuner och näringslivet. Det inkluderar utredningar, planprocesser och rådgivning.

– Ambitionen på SYSTRA är att vi håller kunden i handen från tidigt skede och planering till implementering och etablering. I de mest gynnsamma projekten är vi med från början, redan i vision- och strategiarbetet. Det ger bäst förutsättningar när vi kan komma in i ett tidigt skede för att skapa en plattform för kommande arbete. Vår styrka inom SYSTRA är vår bredd och vi kan erbjuda såväl tekniskt som kommersiellt stöd för att bland annat säkerställa att projektet även är kommersiellt gångbart.

Teamet inom ”Tidiga skeden”

Teamet arbetar i huvudsak med trafik- och stadsplaneringsuppdrag samt trafik- och logistikutredningar i tidiga skeden. Utöver det ansvarar SYSTRA även för projektering, drift och underhåll, byggledning/byggplatsuppföljning, testning, handledning för driftsättning samt utbildning av personal. Tillsammans har de bred erfarenhet av uppdragsledning och projektledning, inklusive multidisciplinär uppdragsledning.

– Stödet från teamet ”Tidiga skeden” kan handla om kunskap kring allt från hur etableringen av en terminal kan påverka omgivningen, till en miljökalkyl över ett förändrat transportflöde från till exempel bil till järnväg eller sjö för att identifiera positiva effekter på miljön. När vårt team är klara blir vi en kontaktyta som kanaliserar information till relevanta parter inom bygg och konstruktion. Vi är en rådgivande partner till våra kunder!

Logistiksystem, ”Intermodala lösningar”

Intermodala transportlösningar innebär att en enhetsberedd last, i exempelvis trailer eller container, förflyttas i ett sömlöst transportsystem mellan olika transportslag. Aktörer i systemet är allt från rederier och åkerier till tågbolag och terminaloperatörer – som var och en ser till sin del i transportkedjan för att skapa en effektiv helhet. De främsta fördelarna med intermodala transportlösningar är ökad transporteffektivitet och klimatförbättringar. SYSTRA ser tillsammans med Trafikverket en uppgift i att aktivt främja den intermodala trafiken genom kunskapshöjande åtgärder och att samla aktörer till dialog.

Logistikutredningar för gods-/hamnterminaler

Vidare berättar Lennart om vårt arbete med hamnar och hamnsystem, ett område som han och flera i teamet har lång erfarenhet inom. I tidigare uppdrag har våra konsulter bland annat utrett och säkerställt en optimal utformning av en utbyggd hamninfrastruktur för att säkerställa en sömlös integration mellan sjö- och landlogistik. Arbetet kring en hamnterminal består främst av stöd i kartläggning av behov och kommersiella förutsättningar för kunder och tågoperatörer. Vi kan bland annat bidra med kapacitets-konsekvensanalyser av spåranläggningar, beskrivning av kort- och långsiktiga förbättringsförslag för infrastruktur samt produktion.

– Det är ett område som är väldigt intressant då en hamn består av många funktioner. Det kräver bland annat kompetens inom miljö, projektering av vägar, järnvägar, teknik, logistikflöden och kapacitet på järnvägsspår. Dessa projekt är ofta i behov av specialister samtidigt som det kräver generell kompetens – därför passar de vår verksamhet!

Ett av våra projekt inom Intermodala lösningar – Trelleborgs hamns kombiterminal

Uppdraget omfattar en kapacitetsberäkning av nuvarande kombiterminal i Trelleborgs hamn med dagens trafikering som förutsättning. Uppdraget ska även ge förslag på åtgärder för att kunna öka antalet tåganlöp och därmed den operativa kapaciteten i kombiterminalen. Åtgärdsförslagen ska i första hand handla om kortsiktiga, icke infrastruktur-påverkande, åtgärder och därefter även etapp-inriktade förslag på infrastrukturåtgärder.

FÖLJ OSS OCKSÅ PÅ VÅRA SOCIALA MEDIER!