Nu kan krydstogtskibe fremover tilslutte sig elnettet og få grøn strøm, i stedet for at afbrænde fossile brændstoffer, mens de ligger i havn. Det er resultatet af det nye – og Europas største – landstrømsanlæg i Nordhavn.
Grønnere krydstogtturisme
Som rådgiver for By & Havn har SYSTRA hjulpet med design og konstruktion af strømforsyningen, som vil hjælpe til at gøre krydstogtturismen meget grønnere.
SYSTRAs rådgivningsydelser omfattede bl.a. projektforberedelse/idéfase, forprojektering, udbudsdesign, udførelse og tilsyn i forbindelse med forsyningsforhold og kabellægning.
Med det afsluttede projekt vil krydstogtskibe nu kunne tilslutte sig landstrøm, så skibets generator og/eller motor kan slukkes under opholdet. Det reducerer forureningen ved kaj med 90 procent, viser tal fra Københavns Kommune.
Anlægget er Europas største landstrømsanlæg og vil kunne levere landstrøm til fem skibe samtidigt, når det står helt udbygget i 2028. På nuværende tidspunkt kan to skibe lade ad gangen, og det forventer bygherren, By & Havn, er nok til at følge med efterspørgslen. Fra 2030 bliver det et EU-krav, at krydstogtsskibene modtager landstrøm, så København er allerede forberedt, skriver By & Havn i deres pressemeddelelse.
Arrangementet blev afholdt i Terminal 2 i Nordhavn, som fremover vil blive et af de steder, hvor krydstogtsskibe kan modtage landstrøm. Ligeledes vil skibe, der lægger til kaj ved Langelinie, også kunne modtage landstrøm.

Blandt talerne var også EU-kommissær Dan Jørgensen og
overborgmester Lars Weiss.
Foto: Peter Sørensen for By & Havn
Med ordene ”Turn the power on”
indviede H.M. Kongen Europas største landstrømsanlæg d. 3. juni.
Foto: Peter Sørensen for By & Havn


Anlægget er Europas største landstrømsanlæg og vil kunne levere landstrøm til fem skibe samtidigt, når det står helt udbygget i 2028.
Foto: Peter Sørensen for By & Havn