08 mars 2024
Petra Johansson är nyanställd gruppchef inom HSL/LRT/MRT och en förebild inom branschen på många sätt. Med ett intresse för kreativt skapande, en civilingenjörsexamen inom materialteknik från 2004 och drygt 15 års erfarenhet av arbete inom infrastruktur- och järnvägssektorn banar hon väg för ny infrastruktur och förhoppningsvis fler kvinnliga ingenjörer.

♦️ Vad inspirerade dig till att bli ingenjör?

– Det är otroligt häftigt att vara en del av infrastrukturen som byggs upp i vårt samhälle. Det var en av många anledningar till att jag lockades till branschen från första början! Jag har alltid varit nyfiken av mig och hade ett stort intresse för kreativt skapande redan som barn – både i form av byggleksaker som mekano men även mer estetiska aktiviteter som konståkning, teater och dans. Jag har alltid utgått från intresse och känsla och tänkte aldrig att jag skulle bli ingenjör för att det är få kvinnor i branschen. Kreativiteten inom yrket gör att jag alltid får utvecklas och vara en del i att implementera ny teknik i branschen. Jag har haft turen att ha lärare, chefer och seniora medarbetare som har inspirerat och utmanat mig genom åren – både kvinnor och män! Människorna jag har omkring mig är det som gör att jag stannar kvar i yrket.

♦️ Berätta mer om din syn på ingenjörsyrket! 

– När man har en ingenjörsexamen öppnas en helt ny värld! Det finns så många olika valmöjligheter och inriktningar på ingenjörsrollen. Allt från att fördjupa och specialisera sig inom exempelvis tekniska beräkningar, till andra roller där du är mer på fältet och blandar teori och praktik. Utifrån mina egna intressen har jag valt att bli en teknisk generalist snarare än specialist och har utvecklats inom projektledande roller – allt från projektingenjör och jobb med samordning inom omfattande projekt, till att själv ha rollen som projektledare eller chef. Jag får jobba i stora infrastrukturprojekt med ingenjörer i upp till 25 olika teknikslag som ska synkas ihop – där finns det verkligen något för alla! Det arbetet vi gör lägger grunden för vår infrastruktur i samhället, det är en wow-faktor! 

♦️ Vilka råd skulle du ge till de som överväger en karriär som ingenjör? 

– Att besöka öppet hus på högskolor och företagsevent såsom Women’s day. Ställ frågor till studenter och medarbetare inom branschen och gör research! Det fick mig att landa i mitt beslut om ingenjörsutbildningen. Man kommer långt på nyfikenhet och att våga testa. För egen del var det matten som först fick mig att tveka, då det är mycket matte under första året på ingenjörsutbildningen, men det löser sig – och jag såg matten som ett redskap att ha framåt i de andra ämnena. Vi vuxna har dessutom ett ansvar i att guida och stötta de som går på mellanstadiet för det är redan då som man börjar forma sin väg.    

♦️ Har du något särskilt minne från dina år som ingenjör?

– En av de häftigaste punkterna i min karriär var vid ett tillfälle när en av mina kvinnliga kollegor sa att jag var hennes och andras förebilder i den företagsgruppen, för jag var den enda kvinnliga projektledaren i sammanhanget vi jobbade i där. Det blev verkligen en ögonöppnare för mig. Jag som alltid har fått uppbackning och uppmuntran genom min karriär har själv blivit senior och bidrar numera till andras karriärutveckling. Hennes kommentar fick mig att inse att det jag gör är viktigt för unga tjejer!   

Senaste nyheterna

FÖLJ OSS OCKSÅ PÅ VÅRA SOCIALA MEDIER!